Čestitke ob Dnevu žena

Vsem članicam Pergama čestitamo ob Mednarodnem dnevu žena!

 

 

 

8. marec – Mednarodni dan žena

 

 

Dan žena – originalno Dan delovnih žena – je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Pravzaprav je to dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marec in je vedno imel velik pomen. Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917, saj so se na na ta dan začeli protesti v Petrogradu, današnjem St. Petersburgu, iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija.

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. ??enske so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica.

Zavedamo se, da brez nenehnega prizadevanja žensk za dejansko enakopravnost v vseh segmentih družbe, tudi sindikalno gibanje ne bi bilo takšno, kakršno je danes.

 

ISKRENE čESTITKE OB VAŠEM PRAZNIKU – DNEVU ??ENA!

 

Vodstvo KSS PERGAM