Stavka javnega sektorja začasno zamrznjena

Pogajalski strani vlade in sindikatov javnega sektorja sta pozno sinoči sklenili sporazum o zamrznitvi stavke in se dogovorili, da bodo pogajanja o stavkovnih zahtevah potekala do 13. oktobra 2010 in da je stavka plačana.

Stavkovni odbor reprezentativnih sindikatov javnega sektorja in Vlada RS sta 5.10.2010 pozno zvečer sklenila sporazum o zamrznitvi stavke javnega sektorja, v katerem sta se obe strani dogovorili, da se stavka zamrzne, da do 13.10.2010 potekajo pogajanja o stavkovnih zahtevah in aneksu h Kolektivni pogodbi za javni sektor in da v tem času Vlada ne odpoveduje kolektivnih pogodb v javnem sektorju.

Vlada je pristala tudi na to, da je stavka plačana, kar je bila stavkovna zahteva ter pogoj sindikalne strani za zamrznitev stavke.

Glede na to, da je v pogajanjih o stavkovnih zahtevah vladna stran bila pripravljena v precejšnji meri ugoditi stavkovnim zahtevam in je bil z nekaterimi predlogi narejen tudi določen napredek pri iskanju sprejemljivih rešitev, pričakujemo, da se bo Vlada obnašala odgovorno in da bo namero, najti sprejemljivo rešitev, udejanjila tudi v pogajanjih v prihodnjih dneh. Ker je bila odsotnost socialnega dialoga eden od razlogov za stavko, je zaveza in pripravljenost Vlade na socialni dialog tudi eden od razlogov, da se stavka zamrzne.

Vsekakor pa smo sindikati v primeru neuspešnih pogajanj pripravljeni zamrznitev stavke preklicati in po potrebi tudi zaostriti stavko, če bi kazalo, da nameni vladne strani, da najde rešitev, niso bili resni.